Θέλετε να γίνετε Χορηγός;
Όσοι θέλουν να γίνουν χορηγοί μπορούν
να επικοινωνήσουν στο τηλ. 210/3300006
Σ.Α.Ε.Κ. Ιστορικό ίδρυσης
Λάβαμε από τον συνάδελφο και πρώτο πρόεδρο του Συνδέσμου μας, Βασίλη Σιάμο, το γράμμα που ακολουθεί και εκτιμήσαμε να το δημοσιεύσουμε αυτούσιο, γιατί εκτός του ιστορικού ίδρυσης του Σ.Α.Ε.Κ, εμπεριέχει τον ανάλογο σεβασμό και εκείνα τα έντονα συναισθήματα που πρέπει να διακατέχουν όλους τους συναδέλφους για το ξεχωριστό επάγγελμα που επιτελούμε και τους αξέχαστους πρωτομάστορες μας

Για όλους τους νεότερους, το να γνωρίζουν ότι στο παρελθόν υπήρχε οργανωμένο σωματείο κλειθροποιών που εκπροσωπούσε τον κλάδο σε διάφορα θέματα αλλά και διεκδικούσε δικαιώματα που θα ανέβαζαν το επίπεδο γενικά όσων εργάζονταν σε αυτόν, είναι αλήθεια ότι δεν θα τους ωφελήσει ιδιαίτερα. Πλην όμως, το παρελθόν είναι αυτό που διδάσκει και για όσους δεν το γνωρίζουν, καλό είναι να ρίξουν κάποιες ματιές.

Είχα την τύχη να εκπροσωπώ αυτόν τον μικρό κλάδο αλλά καθ’ όλα παραγωγικό και κερδοφόρο, για δεκαπέντε σχεδόν χρόνια, από το 1978 έως και το 1993. Ακόμα είχα την τύχη πριν αποχωρήσω να δω αυτόν τον κλάδο να ανεβαίνει τεχνικά, να δημιουργούνται οργανωμένα κέντρα κλειδιών και κλειδαριών, και ακόμη, το επίπεδο αυτών που ζούσαν από αυτό το επάγγελμα να ανεβαίνει τόσο γρήγορα, που άρχισα να νιώθω περήφανος για το ότι οι άλλοτε αποκαλούμενοι φτωχοί κλειδαράδες είχαν λόγο και αντίλογο.

Εκείνο όμως που πάντα θα μου δημιουργεί νοσταλγία είναι ότι είχα την τύχη να γνωρίσω τους γεροντότερους κλειδαράδες της εποχής εκείνης, τους μαέστρους της λίμας, τους εμποροτέχνες κλειδαράδες που σήμερα η εξέλιξη των μηχανών και ηλεκτρονικών μέσων δεν θα μας δώσει πλέον τέτοιες εικόνες και τέτοιες συγκινήσεις. Μου είναι βαθιά χαραγμένο στη μνήμη η Σχολή ( τρόπος του λέγειν ) του αείμνηστου Φώτη Σωτηρόπουλου και Μιχάλη Καρύδη, του γέρου Στρατή, του Αρβανίτη, που ζωγράφιζαν με τη λίμα – του Σωτήρη Χανδρινού και Χρήστου Μπέμπεζα, που με επιμονή προσπαθούσαν να «πασάρουν» την νέα τεχνολογία στους κυλίνδρους και το σήμερα τους δικαιώνει, και πολλών άλλων που δεν θυμάμαι.

Αν αναφέρθηκα στους παραπάνω είναι γιατί κατά τη δική μου καθαρά προσωπική άποψη, και προσέφεραν στον κλάδο, και βοήθησαν πολλά φτωχά παιδιά στις δεκαετίες του ’70 και ’80 να βρουν δουλειά και να μπουν στο χώρο, και σήμερα τους βλέπω σοβαρούς και επιτυχημένους επαγγελματίες.

Για την ιστορία και για όσους θα ήθελαν να ξέρουν, θα αναφερθώ περιληπτικά στην ίδρυση του τότε σωματείου.

Μια ομάδα τότε νέων κλειδαράδων, αλλά καθ’ όλα φιλόδοξων και στην αρχή σε συζητήσεις τύπου καφενείου, σκεφθήκαμε την ίδρυση ενός σωματείου που να μπορεί να νοικοκυρέψει λίγο τα πράγματα. Η εγγραφή μελών δεν ήταν καθόλου εύκολη για την συμπλήρωση των ακόμη 20 ατόμων που ο νόμος προέβλεπε για την ίδρυση. Τελικά με φιλικές παροτρύνσεις και παρακάλια, βρέθηκαν τα άτομα, μπήκαν οι υπογραφές, και με την βοήθεια νομικού επετεύχθη ο στόχος.Για όλους τους νεότερους, το να γνωρίζουν ότι στο παρελθόν υπήρχε οργανωμένο σωματείο κλειθροποιών που εκπροσωπούσε τον κλάδο σε διάφορα θέματα αλλά και διεκδικούσε δικαιώματα που θα ανέβαζαν το επίπεδο γενικά όσων εργάζονταν σε αυτόν, είναι αλήθεια ότι δεν θα τους ωφελήσει ιδιαίτερα. Πλην όμως, το παρελθόν είναι αυτό που διδάσκει και για όσους δεν το γνωρίζουν, καλό είναι να ρίξουν κάποιες ματιές.


Αριστοτέλους 11-15
Αθήνα, 10432
1ος όροφος
Τηλ 210/3300006
fax 210/3300981
email saek@acsmi.gr
web www.saek.gr
Join our mailing list
όροι χρήσης
© 2013 saek.gr, all rights reserved - Web Design by Netplanet
Κατασκευή Ιστοσελίδων